Sashiko - Med nålen som pensel, 27 juni-1 juli

Sommarkurs

Sashiko - Med nålen som pensel

Att använda nålen som en pensel och låta stygn växa fram över en yta är en fröjd. Med enkla medel blir det vackert och rogivande.

Läs om våra förebyggande åtgärder mot Covid 19
Tillbaka till sommarkurser

KURSEN ÄR INSTÄLLD. DET GÅR INTE ATT ANSÖKA.
Du använder nålen som pensel, det är enkelt, roligt och meditativt!

Med inspiration från den japanska tekniken Sashiko, som betyder små stygn, får du lära dig laga och förhöja vilka textilier som helst, det kan vara älsklingströjan ett par trasiga jeans eller en trasig duk.

Traditionellt har tekniken använts för att förstärka, laga eller hålla samman ett eller flera lager textil och bygger på enkla förstygn som man syr upp och ner upp och ner.

Skönheten ligger i stygnens rytm som kan varieras i det oändliga. Du kan också förstärka lagningar med vackra tyglappar som du broderar med sashiko.

Du får också lära dig brodera efter gamla japanska mönsterförebilder. Äldre mönster sys ofta med vit tråd på blått indigofärgat tyg, du kombinerar garn och tyg som du vill. Du får också möjlighet att lära dig använda tekniken i helt egna kompositioner, där du använder naturen som inspiration.

Till kursen kan du ta med dig plagg eller annat du vill laga och lappa. Tyger och tråd som du har hemma kan du också ta med. Det kommer även att finnas en del material att köpa.

Varje pass inleds med en kort introduktion och därefter jobbar du självständigt och väljer ett av arbetssätten att fördjupa dig i.

Kursledare är Lotta Zetterman Englund som har ett långt yrkesliv som teaterkostymör bakom sig. Numera leder hon workshops och arbetar fritt som konsthantverkare. “En passion för nål, tråd och textila material har följ mig sedan barndomen.”

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansökan: Inställd.

Lediga platser: Inställd.

Kostnader: 4 950 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid:  27 juni-1 juli 2022

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu