Skosömnad, 26-30 juli

Sommarkurs

Skosömnad

Kursen riktar sig mot dig som vill lära dig mer om handsydda skomakarhantverk och ta några steg i skor och skodons underbara värld!

Läs om våra förebyggande åtgärder mot Covid 19
Tillbaka till sommarkurser 2021

Genom praktisk förevisning och enkla uppgifter får du en introduktion till verktyg och tekniker som skomakare och läderhantverkare använt i århundraden. Du får tillverka ett par medeltida vändeskor med tvådelad konstruktion, sula och ovanläder, med klack och gummisula som moderna tillägg. Vändeskorna kan varieras på många sätt, bara fantasin sätter gränser för hur skon kan se ut i slutändan!

Du kommer lära dig att tvinna sytråd av lin och svartvax, sätta på nylonborst och sy med böjd syl. Lädret är alla vegetabiliskt garvat på Tärnsjögarveri i Gästrikland och är mycket väl anpassat till handsömnadstekniker.

Du får forma lädret med hjälp av skoläster och lästtång, sy fast överlädret till sulan och vända skon så att sömmen hamnar på insidan. Ovanlädret kan ha olika former till både lågskor och kängor och spännen, läderknappar eller snören kan sättas på efter egen smak. Vi tittar också på hur man utvecklar ett mönsterstycke efter mått och hur man anpassar det vidare.

Under kursens gång kommer vi att gå in på följande:

Material – olika lädertyper
Mönsterkonstruktion
Fotmätning
Verktyg (användning, slipning och skötsel)
Trådtillverkning med lintråd och svartvax
Sömnadstekniker (enkeltråd, dubbeltråd & borstsömnad)
Skoläster och deras användning
Blötformning
Appreteringstekniker

Vi går också igenom hur man använder lädrets olika ytor, tjocklek och styrkor för att tillverka föremål som håller livet ut. Läder kan vara silkeslent eller grovt som trä beroende på ursprungsdjur, garvningsteknik, infettningen och ytbehandlingen. Från urgamla tider har läder använts till många olika föremål och överträffar de flesta andra material. Vi känner alla till skor, väskor och kläder, men kanske inte kannor, flaskor, rustningar och båtar?

Kursen kräver ingen förkunskap, bara nyfikenhet på hur vi kan utnyttja materialets underbara egenskaper med ett fåtal enkla verktyg. Erfarna läderhantverkare är också välkomna att kanske upptäcka nygamla tekniker att använda till framtidens projekt!

Alla verktyg som behövs att slutföra kursens projekt finns på plats, men du är välkommen att ta med dig egna handverktyg om du vill.

Målet med kursen är att ge en god insikt i hantverket och ge deltagarna teknik, kunskap och självförtroende till att fortsätta med egna projekt i både tungt och lätt läder.

Kursledaren Mark Beabey har varit i läderhantverksbranschen i 30 år med egnaföretag som heter “Bjarni’s Boots – Handsewn Footwear & Leathergoods”. Mark började sin karriär i England och hade tjänst som läderhantverksmästare till The Royal Armouries i Leeds fram till 2003 och är sedan dess baserad i Sverige. Företaget tillverkar historiska kopior på beställning och kunderna inkluderar museer, teatrar, operahus, film-och TV-bolag och samlare av antikviteter över hela världen. Det kan vara allt från enkla vardagsföremål till jakt-, fiske- och ridsportsentusiaster till ceremoniuniformer för kungliga hushåll. Mark är kunglig hovleverantör och tillverkar 1700-tals stövlar till kungens drabanter.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 4 750 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid:  26-30 juli 2021

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu