Ut ur ekorrhjulet

I korthet så handlar detta om att klargöra för oss själva hur vi vill att ett drömliv ska se ut på några års sikt.

Tillbaka till sommarkurser 2020

Ekorrhjulen snurrar för fort, men samtidigt ska ju jobbet göras och räkningarna betalas. Barnen ska till sina aktiviteter och så ska det ju in lite egentid också. Känner du igen dig och vill du göra en förändring?  Då är den här kursen för dig! Under veckan kommer vi att växla mellan föreläsningar, gemensamma och enskilda (eller parvisa) arbeten. Kursen är interaktiv och bygger på att du/ni använder era egna liv som exempel. Vi diskuterar och hjälper varandra att skapa målbilder och planer!

Nedan följer exempel på några huvudämnen för veckan:

Varför snurrar hjulet så fort? Vi presenterar och funderar på vad det är som gör att hjulet snurrar så fort, är det arbetet eller kanske andra åtaganden eller kanske en kombination? Vi tar exempel på hur det såg ut för oss, vad vi har lärt oss och diskuterar vad olika personer inom gruppen uppfattar som utmanande.

-Vilken är din/er drömbild? Nästa steg är att fundera över hur din/er drömbild skulle kunna se ut, hur den skiljer sig från nuläget och vad vill vi behålla. Vi hjälper varandra att skapa motiverande och realistiska målbilder kring ett framtida “drömliv”.

- Hur ser startpunkten ut? För att ta sig någonstans, behöver vi veta var vi börjar och det är nästa steg. Från vilken punkt börjar förändringen? Har vi ett akut problem i vårt nuvarande liv eller känner vi “bara” att det kunde vara bättre? Vad har du för ekonomiska förutsättningar, hur ser din familjesituation ut, vad har du för erfarenheter, utbildning, arbete? Hur och var bor du? Det mesta har betydelse ur detta perspektiv.

- Hur börjar man rensa? För de allra flesta i vårt moderna överflödssamhälle, handlar en livsstilsförändring om att börja skala av det som inte adderar något värde eller i värsta fall är rent negativt. Detta kan gälla prylar, men även åtaganden, aktiviteter och relationer. Vi pratar även om prioriteringar i livet.

- Vilken är din plan? När du har koll på drömbilden, nuläget och har en del verktyg för att börja rensa och prioritera, är det dags att skapa sin egen plan. Den sista dagen presenterar vi dessa för varandra och hjälper och stödjer varandra för att ta de första stegen mot ett nytt liv!

Vi som håller i kursen:
Vi heter Maribel Leander Lindberg och Oskar Lindberg. Vi har själva genomfört en livsstilsförändring från ekorrhjul till ekonomiskt frihet.  Det innebär att vi under ett antal år gick från att vara heltidsarbetande småbarnsföräldrar, till att vi idag i första hand är hemmaföräldrar och i andra hand är “fria företagare” som arbetar med sådant som intresserar oss, i den omfattning som passar vårt liv.

Vår livsstilsförändring handlade om att spara ihop ett kapital som vi idag lever på, men under vägen lärde vi oss mycket som är tillämpbart även för andra som vill förändra livet. Inte minst är det förmågan att “leva gott på lite” som är nyckeln till att kunna bli friare i sina livsval. Det handlar också om att vi förstått den stora effekten som små positiva förändringar har över tid och det är därför vi beskrivit vår ganska drastiska livsstilsförändring som en “promenad mot friheten”.

Vi har skrivit boken “Ut ur ekorrhjulet” som kom ut 2019 och skriver också när andan faller på bloggen “Enkelboning”, där vi delar med oss av iakttagelser från våra liv och en del tips och trix i vardagen.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 4 750 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid:  14-18 juni 2020

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu