Med nålen som pensel

Att använda nålen som en pensel och låta stygn växa fram över en yta är en fröjd. Med enkla medel blir det vackert och rogivande.

Tillbaka till sommarkurser 2020

Att brodera och låta stygn växa fram över en yta med hjälp av en nål och en tråd är en fröjd. Du använder nålen som pensel, det är enkelt, roligt och meditativt.

Med inspiration från den japanska tekniken -  Sashiko – som betyder små stygn får du lära dig laga och förhöja vilka textilier som helst, det kan vara älsklingströjan ett par trasiga jeans eller en trasig duk.

Traditionellt har tekniken använts för att förstärka, laga eller hålla samman ett eller flera lager textil. Tekniken bygger på enkla förstygn, som man syr upp och ner upp och ner och skönheten ligger i stygnens rytm som kan varieras i det oändliga. Du kan också förstärka lagningar med vackra tyglappar som du broderar med sashiko.

 Du får också lära dig brodera efter gamla japanska mönsterförebilder, där äldre mönster sys ofta med vit tråd på blått indigofärgat tyg, men du kombinerar garn och tyg som du vill. Du får också möjlighet att lära dig använda tekniken i helt egna kompositioner, med naturen som inspiration.

 Du kan ta med dig plagg eller annat du vill laga, lappa eller dekorera. Tyger, tråd som du har hemma kan du också ta med. Det kommer även finnas en del material på plats att köpa.

Varje arbetspass inleds med en kort introduktion, därefter jobbar du självständigt och väljer något av arbetssätten att fördjupa dig i.

Kursledare:
Lotta Zetterman Englund som har ett långtyrkesliv som teaterkostymör bakom sig.
Passionen för nål, tråd och textila material har följ med sedan barndomen och numera leder hon workshops och arbetar fritt som konsthantverkare.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 4 750 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid:  3-7 augusti 2020

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu