Geologi

Om det småländska landskapet från urtid till nutid. Kursen tar upp hur vår berggrund bildades för miljarder år sedan och hur vi idag ser spåren av dessa dramatiska processer runt om oss i landskapet.

Tillbaka till sommarkurser 2020

Kursen tar upp hur vår berggrund bildades för miljarder år sedan och hur vi idag ser spåren av dessa dramatiska processer runt om oss i landskapet. Vad är egentligen en granit? Finns vulkanaska i sydöstra Sverige? Vi lär också om hur olika bergarter skapar förutsättningar för olika typer av markanvändning – odling, skogsbruk och annat.

Vi lär också om hur den senaste inlandsisen skapat förutsättningar för oss människor genom de jordarter och landformer som bildades av isen och dess smältvatten exempelvis åsar och deltan.  Hur utnyttjar vi dessa? Vad berättar lagren i ett grustag? Hur kan vi tolka landskapet bokstavligt från grunden? Finns det ett samband mellan berg och jord? Vi reder ut och förstår!

De efteristida våtmarkerna är viktiga naturvetenskapliga arkiv. Under kursen borrar vi genom lagren i en torvmosse och lär oss om de allra senaste geologiska processerna i naturen formade av växter, djur och människor, även torv och gyttjor berättar en spännande historia för oss!

Kursledare:
Geologen Jan Mikaelsson, tidigare verksam vid Linnéuniversitetet som lärare i geologi och naturguidning. Jan är en erfaren pedagog med flera utmärkelser, bland annat pris från Smålands akademi för sin folkbildningsgärning.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 4 750 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 3-7 augusti 2020

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu