Ullspinning grund 24-28 juni

Ullspinning grund

Ullspinning

Vi lär oss om olika sorters ull och prövar att tesa, karda och kamma. Prövar olika spinntekniker och tvinningar, men går även igenom om tvätt och efterbehandling.

Tillbaka till sommarkurser

Ta hand om ullen och lär dig spinna på slända och rock. En kurs för dig som vill pröva på att spinna och lära dig mer om ull.

En grundläggande kurs för hur du spinner en tråd. Vi går igenom hur man förbereder en ullfäll inför att spinna. Vi prövar att tesa, karda, kamma och tvätta ull, undersöker vad skillnaden blir för garnkvaliteten och användningsområde. Prövar olika spinntekniker och tvinningar men främst är målet att du ska få förståelse och kunskap för att spinna en tråd.

Vi tittar på ullfällar, ser på olika sorters ull och vad de passar till. Lär oss även om tvätt och efterbehandling av garner, textil kultur och historik om får, ull och garn.

Det är bra om du tar med; förkläde, hink, handduk, sax, anteckningsmaterial och om du har: kardor, ullkammar, spinnrock, slända. Ta gärna med ull om du har egna får eller vill analysera, diskutera och använda den ull du har.

Det kommer att finnas lite redskap för utlåning och försäljning. Olika sorters svensk ull kommer att finnas för undervisningen och försäljning.

Kursledare är Lena Köster, textilkonsthantverkare, spinnerska och väverska som arbetar  speciellt med den svenska ullen, med hela processen från fårskötsel till färdig textil. Lena har under många år undervisat i ullkännedom och ullhantverk i hela landet.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 5 995 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 24-28 juni 2024

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu