Ullspinning fortsättningskurs 10-14 juli

Sommarkurs

Ullspinning

Ta din spinning ett steg till. Kursen ger dig fortsatt kunskap genom hela processen och träning i att spinna olika garnkvaliteter med tanke på snoddvarv och grovlek.

OBS. Kursen är fullbokad.
Men du kan anmäla dig till reservlistan så kontaktar vi dig om det blir avbokningar. Skicka mejl till:  cicci.hultqvist@adelfors.nu

Tillbaka till sommarkurser

Här får du kunskap om hur man arbetar med ull från det att fåret är klippt genom hela processen till färdigt garn. Vi undersöker och analyserar ullfällar och förbereder sedan ullen på olika sätt genom att piska, tesa, karda och kamma ull. Kursen ger förståelse för olika ulltyper och vad de passar att användas till för textil och även hur man blandar dem för att göra ett speciellt garn.

Vi övar på olika tvinningar och spinner olika garnkvaliteter, men även efterbehandling och tvätt av garner och ser på resultatet i stickprover eller vävprover. Vi samtalar även om ullkunskap och kulturhistoria.

Sökande till denna kurs bör ha prövat på att spinna. Gärna ha en egen spinnrock. Kursen ger dig fortsatt kunskap och träning i att spinna olika garner med tanke på snoddvarv och grovlek. Att spinna för en stickad eller vävd produkt. Undervisningen sker så att varje deltagare utgår från sina erfarenheter.

Ta med dig: förkläde, hink, handduk, anteckningsmaterial, måttband, sax, stickor i olika grovlek, spinnrock och kardor. Om du har: ullkammar, slända, vävram ull som du vill fråga om eller vill använda. Gärna en ullfäll som vi kan sortera.

Detta kommer att finnas: Ullkammar, kardor, vävramar. två spinnrockar, Ull från svenska får av många olika sorter.Lite redskap böcker och ull finns för försäljning.

Kursledare är Lena Köster, textilkonsthantverkare, spinnerska och väverska som arbetar speciellt med den svenska ullen, med hela processen från fårskötsel till färdig textil. Lena har under många år undervisat i ullkännedom och ullhantverk i hela landet.

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Nej

Kostnader: 5 615 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 10-14 juli 2023

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu