Örtmedicin och överlevnadskunskap-grundkurs, 3-7 juli

Sommarkurs

Örtmedicin och överlevnadskunskap - grundkurs

Utforska och fördjupa din relation med naturen. Här får du verktygen för att påbörja ditt eget örtapotek från det naturen har att erbjuda.

Människan har under hela sin livstid använt sig av naturen för mat, skydd och medicin. Intentionen är att påminna om denna kunskap som varit livsviktig genom historien och som fortsätter vara relevant än idag.

Du kommer få praktiska och teoretiska kunskaper för att bland annat kunna bygga ditt eget överlevnadsskydd, göra upp eld med tändstål samt känna igen ätliga och medicinska växter i naturen. Kursens del om vilda växter binds samman med det dagliga livet och du får lära dig grunderna i beredningsformer och recept som du kan göra med råvaror du enkelt hittar hemma. T.ex. salvor, tinkturer, infusioner och oljor.

I slutet av kursen kommer du få med dig ett ”naturens första hjälpen kit”, fyllt med produkter du skapat och kunskap du tillförskaffat dig. Kittet kommer vara användbart både till vardags och i nödsituationer.

Kursen är till största del praktiskt och vi kommer att spendera stora delar utomhus.

Vi uppmuntrar att du tar med dig egen utrustning såsom kniv, yxa, såg och stormkök om möjligt, dock inget krav. Det kommer även finnas möjlighet att sova utomhus, ta med sovsäck och liggunderlag vid intresse.

Kursledare är Nour Hanna och Ewy Rostam. Nour undervisar som lärare på kursen Naturens Medicin på Biskops Arnö, Nordens Folkhögskola. Hon har under en längre tid fördjupat sig inom växtmedicin och utforskat hur naturen kan stötta och läka människan. Hon är särskilt intresserad av hur örtmedicin kan stärka bandet mellan människan och jorden och på så sätt skapa mer hållbarhet. Nour arbetar även praktiskt med läkeväxter genom bland annat råvarustudier och produktutveckling.

Ewy är utbildad naturguide och har tidigare hållit i hajker med bushcraft och överlevnad som tema. Hon har även en bakgrund inom örtmedicin och använder dessa två kunskapsområden för att utbilda och inspirera andra till att använda sig av naturen och samtidigt ta hand om den.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 5 dagar

Lediga platser: Ja

Kostnader: 5 615 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 3-7 juli 2023

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu