Läderhantverk, 26-28 november

Helgkurs

Läderhantverk

Läder kan vara silkeslent eller grovt som trä beroende på ursprungsdjur, garvningsteknik, infettning och ytbehandling.

Läs om våra förebyggande åtgärder mot Covid 19
Tillbaka till helgkurser 2021

Från urgamla tider har läder använts till många olika föremål och överträffar de flesta andra material. Vi känner alla till skor, väskor och kläder, men kanske inte kannor, flaskor, rustningar och båtar?

Du får lära dig hur man kan använda lädrets olika ytor, tjocklek och styrkor för att tillverka föremål som håller livet ut. Du börjar med ett enkelt bälte med spännet i gjutmässing och går vidare till en väskmodell med ursprung i 1400-talet. Modellens form och storlek kan varieras i det oändliga, din väska blir unik!

Vi använder sadelmakarsömn med vaxad lintråd och trubbnål. Men du kommer också lära dig att tvinna sytråd av lin och svartvax, sätta på nylonborst och sy med böjd syl. Du får kunskap om hur man formar läder med hjälp av vatten och enkla träverktyg och att ge det färdiga föremålet en fin och tålig yta. Lädret är vegetabiliskt garvat på Tärnsjögarveri i Gästrikland och är mycket väl anpassat till handsömnadstekniker.

Kursen kräver ingen förkunskap, bara en nyfikenhet på hur materialets underbara egenskaper kan utnyttjas med ett fåtal enkla verktyg. Erfarna läderhantverkare är också välkomna till att upptäcka nygamla tekniker för framtida projekt.

Alla verktyg som behövs att slutföra kursens projekt finns på plats, men du är välkommen att ta med dig egna handverktyg om du vill.

Målet med kursen är att ge en god insikt i hantverket och ge deltagarna teknik, kunskap och självförtroende till att fortsätta med egna projekt i både tungt och lätt läder.

Kursledaren Mark Beabey har varit i läderhantverksbranschen i 30 år med egnaföretag som heter “Bjarni’s Boots – Handsewn Footwear & Leathergoods”. Mark började sin karriär i England och hade tjänst som läderhantverksmästare till The Royal Armouries i Leeds fram till 2003 och är sedan dess baserad i Sverige. Företaget tillverkar historiska kopior på beställning och kunderna inkluderar museer, teatrar, operahus, film-och TV-bolag och samlare av antikviteter över hela världen. Det kan vara allt från enkla vardagsföremål till jakt-, fiske- och ridsportsentusiaster till ceremoniuniformer för kungliga hushåll. Mark är kunglig hovleverantör och tillverkar 1700-tals stövlar till kungens drabanter.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 3 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 2 800 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 26-28 november 2021

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu