Ullspinning 18-20 november

Helgkurs

Ullspinning

Kursen ger dig kunskap om vilka olika ulltyper som finns och vad de passar för sorts textil. Hur du förbereder en ullfäll inför att spinna ditt garn och hur du tvättar ull på ett enkelt sätt.

Tillbaka till helgkurser 2022

Kursen ger dig kunskap om vilka olika ulltyper som finns och vad de passar för sorts textil. Hur du förbereder en ullfäll inför att spinna ditt garn och hur du tvättar ull på ett enkelt sätt. Vi går sedan vidare i processen med att piska, tesa, karda och kamma den ull du ska spinna och går igenom vad de olika metoderna har för betydelse för garnets utseende.

Spinnteknik på slända eller spinnrock. Du lär dig hur du kan påverka garnets karaktär och utseende med olika spinnteknik, snoddvarv och tvinningar samt hur man kan efterbehandla sitt garn och göra en prov ex sticka, väva, virka nålbinda. Ullhistoria och ullkännedom.

Kursledare är Lena Köster, textilkonsthantverkare, spinnerska och väverska som arbetar  speciellt med den svenska ullen, med hela processen från fårskötsel till färdig textil. Lena har under många år undervisat i ullkännedom och ullhantverk i hela landet.

Det är bra om du tar med: förkläde, handduk, måttband, sax, anteckningsmaterial, och om du har: kardor, ullkammar, spinnrock, slända, ullfäll om du har egen som du vill analysera o använda.
Det kommer att finnas lite redskap att låna och alla sorters svensk ull, även från våra  allmogefår.

Ansök här

Kurstyp: Sommar/helg/veckokurs

Studietakt: 100%

Längd: 3 dagar

Ansökan: Löpande

Lediga platser: Ja

Kostnader: 2 920 kr inkl kost och logi

Studiestödsnivå (CSN): Ej studiestödsberättigad

Internat: Ja

Kurstid: 18-20 november 2022

Kontakt: Cicci Hultqvist

Telefon: 0383-571 10

E-post: 
kortkurs@adelfors.nu